5 februarie 2010 - Operaţionalizarea primelor echipaje S.M.U.R.D. în judeţul Vrancea în cadrul subunităţilor de pompieri de la Focşani şi Adjud

 

În data de 5 februarie 2010 a fost înfiinţat în judeţul Vrancea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) prin operaţionalizarea a două echipaje de prim ajutor, unul în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, iar cel de-al doilea în cadrul Secţiei de Pompieri Adjud.

În prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale, personalului inspectoratului, dar şi în prezenţa familiilor acestora, cele două ambulanţe tip B2, împreună cu echipajele ce le încadrau, primeau binecuvântarea preotului pentru a putea porni în nobila misiunea ce le era încredinţată, aceea de a salva vieţi.

Solicitările nu au întârziat să apară. La câteva ore după ce au primit într-un cadru oficial undă verde pentru a pleca pe teren, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 anunţa că o persoană, în vârstă de 48 ani, a alunecat pe gheaţă şi a suferit un traumatism la şoldul stâng. La faţa locului s-a deplasat imediat echipajul S.M.U.R.D. din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani care a urmat procedurile de prim-ajutor calificat. Pacienta era în parametri normali, iar echipajul a folosit o atelă pentru imobilizarea piciorului, după care a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” unde a fost preluată de medicul de gardă din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe. Prima misiune a fost îndeplinită cu succes, la fel ca şi următoarele mii ce au continuat să apară.

Personalul ce încadrează ambulanţele S.M.U.R.D. a urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, cu toţii deţinând certificatul de absolvire prin care sunt atestaţi pentru ocupaţia de paramedic. Misiunile acestora au urmărit îndeplinirea obiectivelor care stau la baza acordării primului ajutor calificat în fază prespitalicească şi salvării persoanelor, conform competenţelor legale privind atribuţiile şi misiunile inspectoratului. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardiorespirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.

La 24 septembrie 2010, cu ocazia aniversării la Târgu Mureş a 20 de ani de când a luat fiinţa Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare o echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost prezentă la aceste manifestări, alături de ceilalţi paramedici din toată ţara.

event 1 00001

event 1 00002

event 1 00003

event 1 00004

event 1 00006

event 1 00007