Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 21 din 3 martie 2015, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 161 din 9 martie 2015, s-a aprobat drapelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea.

 ISU Vrancea drapel color mic

Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se prezintă după cum urmează: pe fond purpuriu, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei se află un scut tăiat în furcă răsturnată: 1) pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint; 2) pe albastru, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat; 3) pe argint, un fund de butoi natural, înconjurat de cinci ciorchini de struguri albaştri, poziţionaţi în stea, intercalaţi de cinci frunze verzi.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond purpuriu: * INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ * "ANGHEL SALIGNY" AL JUDEŢULUI VRANCEA.

Drapelul distinctiv al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea va avea flamura dreptunghiulară, de culoare albă, cu lungimea de 100 cm şi lăţimea de 66 cm şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 36 cm, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 15 cm, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 32 cm.

Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 cm, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 cm.

Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 cm şi cu lungimea de 240 cm.

La partea superioară a hampei, în ultimii 70 cm, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.

Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 cm, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea unităţii INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ "ANGHEL SALIGNY" AL JUDEŢULUI VRANCEA, iar la partea superioară de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 cm, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 cm, grosimea de 0,75 cm şi distanţa dintre ele de 0,75 cm.

Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 cm, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.

La partea inferioară, hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 cm, cel exterior de 4 cm şi înălţimea, de asemenea, de 4 cm.

Semnificaţia elementelor însumate:

a) casca şi topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea;

b) grenada explodând aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României;

c) ramurile de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;

d) butoiul şi ciorchinii de struguri - elemente preluate de la vechea stemă a judeţului Vrancea, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea;

e) turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat - protecţia civilă.