23 iulie 1862 - Unificarea celor două Comenzi de foc ale Focşanilor Munteni şi Focşanilor Moldoveni sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov

 

În oraşul de pe Milcov au existat două comenzi de pompieri: una în Focşanii Moldoveni (ţinutul Putna) şi cealaltă în Focşanii Munteni (judeţul Rm.Sârat). Situaţia aparte a pompierilor din acest oraş de graniţă, împărţit între cele două principate, avea să se schimbe după unificarea Focşanilor, în vara anului 1862 când cele două unităţi s-au contopit.

Astfel, la 23 iulie 1862, Ministeriul din Intru a dat Ordonanţa nr. 1548, în baza căreia, în urma unificării celor două unităţi de pompieri de dincoace şi dincolo de Milcov, comandant unic al Comenzii de Foc Focşani a devenit căpitanul Dimitrie Petrov.

În aceeaşi zi, se dădea publicităţii Jurnalul Consiliului Municipal al oraşului Focşani referitor la unificarea Comenzii de foc: „...Consiliul municipal văzând necesitatea ce urmează ca şi comenzile de foc să se întrunească şi să fie sub administrarea unui comandir neputând a măi dăinui de aci înainte separate. Astăzi la 23 iulie anul 1862, a decis ca aşa precum comanda Focşanilor de dincolo de Milcov se găseşte pusă pe picior de disciplină şi în bună regulă să se dea şi Focşanilor de dincoace de Milcov tot sub îngrijirea domnului căpitan Dimitrie Petrov ..comandirul pompierilor de dincolo, ca să o reguleze după instrucţiile ce are de la superiorii Domniei Sale. Cu aceasta însă ca ţinerea ei până la finele anului să se urmeze numai. cu fondurile prevăzute prin bugetul acestui an, nefiind putinţă de, cheltuieli mai mari peste cele prevăzute." Documentul era semnat de M.Ionescu, N.Hagi Neculae şi D.Fotescu, membrii municipalităţii unite a oraşului Focşani.

poze1 001         poze1 002

poze1 003

poze1 004