Buletin informativ nr. 2/04.02.2019

9 ani şi aproape 30.000 de intervenţii pentru S.M.U.R.D. în Vrancea

 

Astăzi, 5 februarie, se împlinesc 9 ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Vrancea.

De-a lungul celor nouă ani, paramedicii vrânceni au fost permanent la datorie, 24 de ore din 24 şi au intervenit cu profesionalism şi promptitudine, în 29.966 de cazuri medicale, pentru salvarea celor aflaţi la nevoie. Intervenţia rapidă a echipajelor S.M.U.R.D. reprezintă în conştiinţa cetăţenilor un simbol al speranţei în cele mai grele clipe.

Primele echipaje de paramedici vrânceni au fost operaţionalizate în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud la începutul lunii februarie 2010, iar după doi ani, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a devenit funcţional şi în cadrul subunităţilor de pompieri din Vidra şi Panciu. Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, sub coordonarea medicului şef U.P.U.-S.M.U.R.D., doamna dr. Dana Mariana Dincă, şi sprijinită de asistentul medical principal din cadrul I.S.U. Vrancea, plutonier major Iancu Laurenţiu. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat la dispeceratul I.S.U.-S.M.U.R.D. – S.A.J., iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

În prezent, intervenţiile SMURD sunt asigurate de către 4 ambulanţe SMURD tip B2, 1 autospecială de transport personal şi victime multiple şi 2 autospeciale de descarcerare dispuse în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului.

În vederea creșterii capacității de reacție și răspuns în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor colective, două noi ambulanțe S.M.U.R.D. de tip B 4x4, achiziționate prin POR 2014 – 2020 – “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” au intrat, în luna decembrie, în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Personalul ce încadrează ambulanţele S.M.U.R.D. a urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, cu toţii deţinând certificatul de absolvire prin care sunt atestaţi ca paramedic. Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent. Numărul și complexitatea intervențiilor personalului S.M.U.R.D. Vrancea a crescut de la an la an și au ajuns în anul 2018 la 4152 de intervenții, față de numai 1618 intervenții în anul 2010, când S.M.U.R.D. Vrancea funcționa doar cu două echipaje.

Împlinirea a nouă ani de la operaționalizarea S.M.U.R.D. Vrancea constituie un prilej de a ne exprima prețuirea și mulțumirea pentru toți cei care  au acţionat permanent sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă” şi au transformat aceste cuvinte în realitate, prin devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă în nobilele misiuni de salvare a vieților omenești.