INFORMARE DE PRESĂ

 

          Din cauza precipitațiilor abundente din perioada 14 - 15 mai 2014, pe teritoriul județului Vrancea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Anghel Saligny” al județului Vrancea au intervenit în 10 localități cu 22 mijloace și 53 forțe de intervenție pentru salvarea de vieți omenești, animale și limitarea pagubelor materiale. Cele mai mari probleme au fost înregistrate în localitățile Răstoaca și Milcovul unde au fost inundate 21 case și 220 curți. În aceste locații, forțele de intervenție ale I.S.U. Vrancea au acționat toată noaptea, cu două motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei.

         În data de 15 mai a.c., în jurul orei 15.00, circulația pe DN 2N Chiojdeni – Jitia a fost reluată cu restricție de tonaj.

Cu toate eforturile de a reda circulației DC 154 ce face legătura între comuna Gura Cliței și satul Plopu, acesta rămâne închis, dar accesul se poate face pietonal, datorită construcției unei punți.

         Permanent, situația operativă este monitorizată, atât de către comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate, cât și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea și în funcție de situațiile de urgență produse, forțele specializate ale I.S.U., I.J.J., I.P.J. precum și cele ale altor instituții din CJSU cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină operativ pentru înlăturarea efectelor produse de precipitațiile abundente / inundații.

         De asemenea, prin I.S.U. Vrancea este asigurat fluxul informațional, atât la nivelul CLSU/CJSU, cât și la nivelul Comitetului Național, în vederea analizării cu operativitate a situațiilor produse și luării deciziilor ce se impun.

Biroul de comunicare al C.J.S.U. Vrancea

BULETIN INFORMATIV

3 INCENDII IZBUCNITE DIN CAUZA COŞURILOR DE FUM

4 incendii au fost lichidate seara şi noaptea trecută de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea, 3 dintre acestea fiind provocate din cauza coşurilor de fum amplasate ori neprotejate termic faţă de materiale combustibile.

Prima solicitare s-a primit joi, 19 decembrie a.c., în jurul orei 18.30, când Staţia de Pompieri Vidra a intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Boloteşti, la stingerea unui incendiu în satul Vităneştii de sub Măgură, comuna Boloteşti, izbucnit la proprietatea lui Constantin I. Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului care cuprinsese acoperişul casei, confecţionat din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de cca. 90 mp. În momentul izbucnirii acestuia, proprietarii nu se aflau acasă, evenimentul fiind observat şi semnalat de vecini. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, împiedicându-se propagarea la celelalte construcţii din curtea gospodăriei.

În cursul aceleiaşi seri, în jurul orei 22.30, Detaşamentul de Pompieri Focşani a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Milcovul, la stingerea unui incendiu în satul Lămoteşti, comuna Milcovul, izbucnit la proprietatea Dumitrei N. Datorită intervenţiei operative, pagubele au fost limitate la cca. 4 mp din acoperişul locuinţei, confecţionat din lemn cu învelitoare din carton asfaltat, în jurul coşului de evacuare a fumului.

Vineri, 20 decembrie a.c., în jurul orei 01.40, Detaşamentul de Pompieri Focşani a intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la proprietatea Angelei P., situată pe strada Militari din municipiul Focşani. Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani s-au deplasat imediat la faţa locului, unde s-a constatat că incendiul se manifesta la acoperişul locuinţei, confecţionat din lemn cu învelitoare din carton bituminos, pe o suprafaţă de cca. 250 mp. Intervenţia pompierilor a împiedicat propagarea la întreaga locuinţă, incendiul fiind lichidat înainte să se poată extinde, salvându-se cele opt camere de locuit şi bunurile aflate în interior. Şi de această dată, evenimentul a fost observat de vecini, care au apelat numărul unic de urgenţă 112 şi au alertat şi pe fiul proprietarei, care se afla în unul dintre dormitoarele locuinţei în momentul izbucnirii incendiului.

În cursul aceleiaşi nopţi, în jurul orei 03.00, Staţia de Pompieri Vidra a intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Boloteşti, la stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui Zamfir L. din localitatea Boloteşti. La sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului s-a constatat că incendiul se manifesta la o magazie, situată deasupra unui beci şi confecţionată din lemn, pe o suprafaţă de cca. 70 mp. Din cauza distanţei mici intre imobile, acesta a cuprins şi cca. 30 mp din acoperişul locuinţei, confecţionat din lemn cu învelitoare din tablă. În urma incendiului au ars bunuri de uz casnic şi gospodăresc depozitate în interiorul anexei, evenimentul fiind, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric.

Din fericire, în niciunul din aceste cazuri nu s-au înregistrat victime.

În perioada de iarnă, din cauza exploatării intense ori cu improvizaţii sau defecţiuni a sistemelor de încălzire, numărul incendiilor produse la gospodăriile cetăţeneşti este în creştere. Pentru a preveni astfel de evenimente, care pot avea urmări grave, reamintim că burlanele şi coşurile de evacuare a fumului trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de personal specializat. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi, respectiv, coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic. De asemenea, coşurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei coşurilor, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se va introduce un strat termoizolant. Pentru instalaţiile de încălzire sau preparare a hranei ce folosesc combustibil metanul sau butanul, sunt interzise improvizaţiile şi se vor respecta cu stricteţe instrucţiunile de folosire indicate de producător.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

BULETIN INFORMATIV

45 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA

GRUPULUI DE POMPIERI AL JUDEŢULUI VRANCEA

1 octombrie are o semnificaţie aparte pentru pompierii vrânceni. În urmă cu 45 de ani, prin ordinul Ministrului de Interne, la 1 octombrie 1968 a luat fiinţă Grupul de Pompieri al judeţului Vrancea, sub comanda locotenent colonelului George Rădulescu.

Grupul de Pompieri avea în compunere Comandamentul Grupului şi Compania de Pompieri Focşani, condusă de căpitan Constantin Tacică, încadrată cu 11 cadre şi 56 militari în termen. Oameni dedicaţi binelui public şi celor aflaţi în nevoie, pompierii s-au regăsit de-a lungul anilor alături de cetăţeni, îndeplinindu-şi cu profesionalism şi dăruire misiunea de apărare a vieţii oamenilor şi bunurilor acestora.

An de an cifrele statistice arată o creştere a numărului de intervenţii, direct proporţională cu înmulţirea riscurilor specifice identificate la nivelul fiecărui teritoriu. An de an pompierii salvatori fac dovada capacităţii de intervenţie şi a profesionalismului, plătind uneori preţul suprem pentru salvarea semenilor lor.

Cu timpul, pompierii vrânceni au pus bazele unor subunităţi şi în alte părţi ale judeţului, în scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizării intervenţiilor. Astfel, începând cu 1 iulie 1975 ia fiinţă Compania de Pompieri Adjud, la 1 septembrie 1995, prin măsurile întreprinse de către comanda unităţii, ia fiinţă Compania de pompieri de la Vidra, iar începând cu 1 mai 1998 a fost înfiinţată Staţia de Pompieri Panciu, în cadrul căreia funcţionează, începând cu 1 mai 2011, Punctul de Lucru Soveja.

La sarcina binecunoscută de stingere a incendiilor s-au adăugat, odată cu evoluţia societăţii, şi intervenţiile pentru acordarea primului ajutor, descarcerare, salvarea persoanelor ameninţate de inundaţii sau alte calamităţi, accidente, avarii etc. Atât procedurile de lucru cât şi tehnica de intervenţie au cunoscut modificări substanţiale deoarece riscurile, ameninţările şi provocările sunt mult mai diverse şi mai accentuate. Datorită creşterii complexităţii intervenţiilor, acelaşi trend l-au urmat şi salvatorii profesionişti, vechii şi actualii pompieri, astăzi integratori ai Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

„Aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri al judeţului Vrancea reprezintă un moment deosebit şi un motiv în plus să ne reamintim cu respect de cei care au pus în slujba semenilor întreaga lor activitate şi chiar viaţa. Cu acest prilej, transmit tuturor pompierilor vrânceni multă sănătate, putere de muncă şi succes în îndeplinirea misiunilor ce ne-au fost încredinţate!” a precizat locotenent – colonel Flaviu-Dorel Chiscop, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

 

BULETIN INFORMATIV
INTERVENŢII I.S.U. VRANCEA
 
       Intervenţii S.M.U.R.D.
       În intervalul 10 - 11 august a.c., personalul specializat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny" al judeţului Vrancea a fost solicitat, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, să intervină pentru soluţionarea a 44 situaţii medicale de urgenţă.
Printre cele mai frecvente motive pentru care au fost solicitate echipajele S.M.U.R.D. se regăsesc probleme abdominale, afecţiuni respiratorii şi diferite traumatisme. Paramedicii din cadrul I.S.U. Vrancea au intervenit în municipiile Focşani şi Adjud, cât şi în 19 comune de pe raza judeţului Vrancea, acţionând pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul pacienţilor la spital, unde au fost preluaţi de medicii de gardă din cadrul structurilor de primire urgenţe ale spitalelor din Focşani, Adjud, Panciu şi Vidra.
        Două intervenţii pentru stingerea incendiilor
        Sâmbătă, 10 august a.c., în jurul orei 11.10, un echipaj cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud a acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria numitului Ion B. din cartierul Şişcani al municipiului Adjud.
În urma incendiului au ars o anexă construită din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de cca. 20 mp. şi 1 mc. lemne de foc. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că, cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza folosirii focului deschis în spaţii deschise.
         Duminică, 11 august a.c., în jurul orei 05.10, două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud au acţionat, pe DN2 – E85 (zona Peco Umbrărescu), pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară ce transporta mobilă.
În urma incendiului a ars mobila transportată (10 şifoniere) şi s-a deteriorat platforma autoutilitarei construită din scândură şi prelată, în proporţie de 15%. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că, cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.
          Două misiuni de asanare
         În data de 9 august a.c., echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny" al judeţului Vrancea a fost solicitată pentru efectuarea a două misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate.
         Prima intervenţie a specialiştilor pirotehnişti a avut loc în comuna Obrejiţa, unde un cetăţean a descoperit în albia pârâului Slimnic, două proiectile explozive de calibru 152 mm.
         Cea de-a doua misiune s-a desfăşurat în localitatea Garoafa, unde o persoană a găsit în albia râului Putna, un proiectil exploziv de calibru 122 mm.
         În ambele cazuri, pirotehniştii au cercetat zona în vederea identificării altor elemente similare, iar apoi au ridicat şi transportat în condiţii de siguranţă muniţia neexplodată la depozitul special amenajat în vederea distrugerii ulterioare.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice