Nr. 9                        Focşani, 26.02.2016

BULETIN INFORMATIV

PORŢI DESCHISE LA POMPIERI CU OCAZIA ZILEI PROTECŢIEI CIVILE

 

Ziua Protecţiei Civile din România fost sărbătorită în municipiului Focşani vineri, 26 februarie a.c. Anul acesta s-au împlinit 83 ani de când, la 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naştere a Protecţiei Civile la noi în ţară.

Momentul aniversar este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului, în misiunile de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe.

De-a lungul timpului, organismele militare şi civile ale protecţiei civile şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin, în numeroasele intervenţii în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

Pentru această aniversare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a organizat o ceremonie militară la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor şi serviciilor publice deconcentrate, cadre militare în activitate şi în rezervă, cetăţeni. După intonarea Imnului Naţional al României, s-a dat citire mesajului colonelului Flaviu Dorel Chiscop, şeful ISU Vrancea, care a fost împuternicit inspector şef la ISU Bucureşti-Ilfov începând cu data de 25 februarie 2016, şi nu a putut participa la festivitate:

Regret că nu pot fi alături de dumneavoastră la această activitate atât de importantă, reprezentată de aniversarea Zilei Protecţiei Civile din România. Mulţumesc pentru sprijinul acordat colaboratorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, care au sprijinit îndeplinirea obiectivelor instituţionale. De asemenea, as vrea să vă asigur de aceeaşi deschidere şi pe viitor. Mulţumesc colegilor pentru modul profesionist în care şi-au dus la îndeplinire activităţile şi misiunile specifice. Aţi fost mereu în slujba semenilor, protejându-le şi salvându-le viaţa şi bunurile. În ciuda pericolelor constate la care v-aţi expus, aţi servit patria cu cinste, curaj şi devotament.Totodată, pentru că ne aflăm la ceas aniversar, transmit tuturor sincere urări de împliniri şi satisfacţii în activitatea profesională, sănătate şi bucurii în viaţa personală! La mulţi ani!”

În cadrul ceremoniei militare, colonelul Viorel Balla, împuternicit inspector şef al ISU Vrancea, a dat citire ordinelor de avansare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim pentru doi ofiţeri (în gradul de colonel: Dragoş Nicoleta şi în gradul de maior: Savin Stelian) şi trei subofiţeri (în gradul de plutonier adjutant: Bălan Iulian, Grobnicu Bogdan şi Nica Nicolae).

De asemenea, în cadru festiv s-au prezentat câştigătorii competiţiilor sportive organizate în cooperare cu Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România, Sucursala Vrancea, sub egida Cupa 28 februarie – ediţia a XII-a. Astfel: fotbal tenis: Locul I echipa formată din:Plt. Enache Nicolae şi Plt. Vrabie Alexandru, Locul II echipa formată din: Plt. adj. Hurdubei Gabriel şi Plt. adj. Potlog Adrian, Locul III echipa formată din:Cpt. Miron Marian şi Plt. Măriuţei Mihai. La bowling:Locul I echipa de la sediul inspectoratului;Locul II echipa Staţiei de Pompieri Vidra, Locul III echipa Staţiei de Pompieri Panciu. La biliard:Locul I – Plt. maj. Rusu Sorin ;Locul II – Plt. Măriuţei Mihai;Locul III – Plt. maj. Ichim Dragoş. La şah: Locul I – Plt. adj. şef Zăuşilă Laurenţiu;Locul II – Plt. maj. Dediu Nicolae; Locul III – Plt. adj. Cernica Marian.

Cu ocazia aniversării Zilei Protecţiei Civile din România, au transmis mesaje de felicitare secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, gl.bg. dr. Ovidiu Vasilică. De asemenea, pompierii au fost felicitaţi pentru modul profesionist în care şi-au îndeplinit misiunile şi de reprezentantul Consiliului Judeţean Vrancea, vicepreşedintele Dragoş Bârlădeanu şi de subprefectul judeţului Vrancea, Cristi-Valentin Misăilă.

Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea de mijloace şi tehnică specifice, utilizate de pompierii militari în îndeplinirea misiunilor. Au fost prezentate autospecialele grupei operative, de primă intervenţie şi comandă şi autospecialele de lucru cu apă şi spumă, cel mai des întâlnite autospeciale din dotarea pompierilor. Cei prezenţi au putut observa autospeciala de lucru şi salvare de la înălţimi, autospeciala pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat şi ambulanţa SMURD, dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, folosită pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi transportului persoanelor către unităţile spitaliceşti. Totodată, au fost expuse autospeciala pe şenile, autospeciala pirotehnică şi ambarcaţiuni utilizate pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, a animalelor sau bunurilor materiale ameninţate de inundaţii.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea