15 decembrie 2004 - Înfiinţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea 

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, s-a înfiinţat în data de 15.12.2004, în baza Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr.I/0621 din 01.12.2004 prin unificarea Grupului de Pompieri „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă al Judeţului Vrancea, inspector şef fiind col. Ţepeş Gheorghe.

Pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la baza acordării primului ajutor calificat în fază prespitalicească şi salvării persoanelor, conform competenţelor legale privind atribuţiile şi misiunile inspectoratului, la data de 05.02.2010 în judeţul Vrancea a fost înfiinţat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.), prin operaţionalizarea a două echipaje de prim ajutor ce încadrează ambulanţe tip B2, unul în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani iar cel de-al doilea în cadrul Secţiei de Pompieri Adjud.

În scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizării intervenţiilor în situaţii de urgenţă, pentru încadrarea acestor acţiuni de intervenţie în criteriile de performanţă ale serviciilor de urgenţă profesioniste, la data de 01.05.2011, s-a înfiinţat Punctul de Lucru Soveja, care funcţionează în cadrul Staţiei de Pompieri Panciu.

De asemenea, pentru eficientizarea dispecerizării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat de către instituţiile publice de stat aflate în structurile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi/sau din structura autorităţilor publice locale, începând cu data de 06.09.2011 la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, s-a operaţionalizat Dispeceratul integrat ISU –SAJ.

După doi ani de la apariţia S.M.U.R.D.-ului în Vrancea, începând cu 06.04.2012, acest serviciu a devenit operaţional la nivelul tuturor subunităţilor din structura inspectoratului, prin intrarea în intervenţie a altor două ambulanţe B2 la Staţiile de Pompieri Panciu şi Vidra.

Inspectoratul judeţean este constituit ca serviciu public în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul asigurării managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.