ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE

CU PRILEJUL ZILEI ANIVERSARE A I.S.U. VRANCEA

 

Ziua aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului  Vrancea a fost sărbătorită, pentru prima dată, miercuri, 23 iulie 2014, în Piaţa Unirii din municpiul Focşani. La manifestări au participat prim-adjunctul Inspectorului general al I.G.S.U., colonel ing. Mugurel Ioan Stanov, prefectul Judeţului Vrancea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ, cadre militare în activitate şi în rezervă, copii de toate vârstele şi cetăţenii care au dorit să sărbătorească alături de pompieri. 

 I.S.U. Vrancea este a doua structură din ţară, din cadrul I.G.S.U., care a primit recunoaşterea oficială a unei zi aniversare, zi care de acum se va sărbători în fiecare an pe data de 23 iulie. Ceremonia militară organizată în Piaţa Unirii din Focşani pentru sărbătorirea acestui moment deosebit de important a fost una fastuoasă, având în vedere că a fost primul an în care pompierii vrânceni s-au bucurat de un asemenea moment.Activităţile au început la ora 9.30 atunci când pompierii, jandarmii, poliţiştii şi militarii şi-au expus tehnica din dotare prin intermediul unor ateliere, astfel încât să ofere tuturor cetăţenilor posibilitatea de a se familiariza cu specificul meseriei de angajat în cadrul Sistemului de securitate şi apărare naţională.

            La ora 10.00, în faţa Palatului Administrativ a început ceremonia propriu-zisă cu intonarea Imnului Naţional. Apoi au urmat oficierea serviciului religios, discursurile oficialităţilor şi mesajele de felicitare. Pompierii vrânceni au primit cu mândrie mesajele transmise cu ocazia zilei lor aniversare din partea secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat şi  Inspectorului şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Dr.  Nicolae Cornea. De asemenea, s-au transmis mesaje din partea Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean, iar Inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, locotenent-colonel Flaviu Dorel Chiscop a fost cel care a făcut o scurtă prezentare a istoricului pompierilor vrânceni şi a amintit de evenimentele de amploare gestionate de-a lungul timpului de salvatori. În final, a adresat tuturor cele mai bune gânduri şi urări de sănătate, bucurii şi împliniri, atât în viaţa personală, cât şi în activitate. 

Cel mai aşteptat moment a fost defilarea pompierilor vrânceni prin faţa autorităţilor şi a cetăţenilor veniţi să le fie alături de ziua lor. Deschiderea coloanei de defilare a fost realizată de  Drapelul de Luptă al unităţii. Acesta fost acordat Grupului de Pompieri la data de 19 iunie 1997, prin Decret al Preşedintelui României. A urmat apoi blocul de defilare format dintr-un detaşament reprezentativ constituit din militari din cadrul subunităţilor subordonate inspectoratului, personal ce asigură intervenţia în caz de incendii, descarcerare, acordare ajutor medical de urgenţă şi calamităţi.

Prin faţa celor prezenţi au trecut apoi autospecialele grupei operative, de primă intervenţie şi comandă şi autospecialele de lucru cu apă şi spumă, cel mai des întâlnite autospeciale din dotarea pompierilor, folosite la intervenţiile pentru stingerea incendiilor precum şi la acţiuni de deblocare şi salvare. Au defilat şi autospeciala de lucru şi salvare de la înălţimi folosită pentru salvarea persoanelor de la înălţimi sau pentru realizarea dispozitivelor de intervenţie la nivelurile superioare ale clădirilor şi instalaţiilor, autospeciala pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulaţie (auto şi feroviare), tehnologice sau catastrofe şi ambulanţa SMURD, dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, folosită pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi transportului persoanelor către unităţile spitaliceşti. Blocul de defilare auto a fost completat de autospeciala cu capacitate mărită de trecere model ARGO, tracţiune 8x8, achiziţionată prin grija Consiliului Judeţean Vrancea, care şi-a dovedit deja utilitatea pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, generate de căderi masive de zăpadă şi viscol, din iarna anului acesta, de autospeciala pirotehnică, ce este utilizată de specialiştii pirotehnişti pe timpul acţiunilor de identificare, dezamorsare, ridicare, transport şi distrugere a muniţiei rămase neexplodate din timpul conflictelor militare şi de şalupa utilizată pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, a animalelor sau bunurilor materiale ameninţate de inundaţii.

            Apoi, copiii cu părinţi şi bunici au trecut pe la standurile cu tehnică pentru a vedea dotarea pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor şi militarilor MApN. Cu toţii au primit materiale informative diverse şi au putut imortaliza momentul festiv al pompierilor în diferite ipostaze.

Manifestările dedicate Zilei Aniversare a unităţii au debutat în urmă cu o lună. Astfel, în duminicile din intervalul 20 iunie-20 iulie, în Grădina Publică din municipiul Focşani a fost s-a desfăşura seria atelierelor de prezentare a accesoriilor specifice denumite „Pompier pentru o zi”.

De asemenea, autospecialele pompierilor militari, exerciţii demonstrative şi oaspeţi de toate vârstele s-au regăsit în programul Zilei Porţilor Deschise, eveniment organizat luni, 21 iulie a.c., la toate subunităţile de pompieri din judeţ cu ocazia Zilei Aniversare a  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea. Membrii Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu” au prezentat câteva tehnici de salvare de la înălţime cu echipamentele şi accesoriile specifice alpiniştilor.

Cu ocazia zilei aniversare a unităţii, la Cercul Militar Focşani s-a desfăşurat un Simpozion aniversar dedicat împlinirii a 152 ani de la unificarea „Comenzilor de foc” ale pompierilor de dincoace şi dincolo de Milcov. Cu acest prilej, în cadru festiv, s-au dat citire mesajelor aniversare şi s-au transmis aprecieri şi mulţumiri pentru serviciul adus comunităţii locale de pompierii militari de-a lungul timpului de reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor publice la nivel judeţean. În contextul zilei aniversare a I.S.U. Vrancea, Ionuţ Iliescu, din cadrul Muzeului Vrancea, a prezentat primele trei decenii de frământări istorice ale pompierilor din vechiul Ţinut al Putnei, între anii 1832-1862, şi anume „Pompierii focşăneni în perioada organizării”.

 La simpozion au participat cadre militare în activitate şi în rezervă atât de la I.S.U. Vrancea, cât şi de la fostele structuri judeţene ce formau, înainte de 2004, Grupul de Pompieri şi Inspectoratul de Protecţie Civilă. Pentru foştii angajaţi ai unităţii, la Cinematograful Balada s-a susţinut un moment artistic prin bunăvoinţa  Ansamblului Folcloric „Ţara Vrancei”.

În perioada 14-18 iulie a.c., în colaborare cu Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România – sucursala Vrancea, s-au desfăşurat competiţii sportive sub egida “Cupa 23 iulie” – ediţia a I - 2014. În aceeaşi perioadă, în colaborare cu Asociaţia „Pompierii Vrânceni” s-a desfăşurat un concurs de pictură şi desen, adresat copiilor angajaţilor I.S.U. Vrancea, denumit „Copil de pompier” ediţia I – 2014, care a urmărit familiarizarea copiilor cu specificul meseriei de pompier, iar prin lucrările realizate s-a dorit transpunerea în culori a modului în care specificul activităţii părinţilor este perceput de copii. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat marţi, 22 iulie 2014 la sediul inspectoratului, unde toţi participanţii au fost felicitaţi pentru rezultatele obţinute şi au primit diplome, cupe şi medalii, iar copiilor li s-au dăruit şepci şi tricouri personalizate.

Un alt moment aşteptat a fost piesa de teatru reprezentată special pentru pompierii vrânceni. Teatrul Municipal „Mr. Gheorghe Pastia” din municipiul Focşani a adus pe scena teatrului, în aplauzele şi spre încântarea celor prezenţi piesa „Fericire conjugală” în seara zilei de marţi, 22 iulie 2014.

Prima sărbătorire a Zilei Aniversare a unităţii a reuşit să aducă laolaltă oameni din generaţii diferite şi cu profesii variate, doar pentru a se bucura alături de pompierii vrânceni.

ziua aniversara 00005

ziua aniversara 00007 

ziua aniversara 00009

ziua aniversara 00012 

ziua aniversara 00013 

ziua aniversara 00015

Operaţionalizarea a două vehicule de teren model ARGO, tracţiune 8x8, (ATV şenilat) la subunităţile din Focşani şi Adjud

Două vehicule de teren model ARGO, tracţiune 8x8, (ATV şenilat) au fost operaţionalizate începând cu 8 ianuarie 2014, una dintre acestea în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, iar cea de-a doua la Secţia de Pompieri Adjud.

Acestea au fost achiziţionate de Consiliul Judeţean Vrancea şi puse la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea la sfârşitul anului 2013. Vehiculele prezintă caracteristici tehnice care le permit deplasarea pe toate tipurile de medii umede, inclusiv ape curgătoare lente, râuri şi chiar mici lacuri, peste cele mai dificile medii de nisip ori prin zăpadă adâncă. Totodată, permit aderenţă ridicată pe gheaţă, au capacitate de trecere mărită în teren sau zone inundate şi sunt ideale pentru deplasări în pantă, în orice anotimp. Capacitatea de transport permite deplasarea cu până la 6 persoane pe uscat şi 4 pe apă, iar în condiţiile transportării unei victime permite deplasarea cu 4 persoane (victima pe targă plus 3 persoane).

smurd 005

smurd 006

Operaţionalizarea autospecialei de capacitate grea şi prim ajutor calificat în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi operaţionalizarea modulului de descarcerare în cadrul Secţiei de Pompieri Adjud

Începând cu 6 ianuarie 2014, a fost operaţionalizată în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat marca Mercedes Benz, cu tracţiune 4x4, destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulaţie (auto şi feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor.

Aceasta a fost achiziţionată prin intermediul proiectului „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Sud-Est ” din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, derulat prin „Asociaţia Dezvoltare Intercomunitară Sud Est pentru Situaţii de Urgenţă”.

Începând cu 6 ianuarie 2014, la nivelul Secţiei de Pompieri Adjud a fost operaţionalizat modulul de descarcerare prin introducerea în intervenţie a unei autospeciale pentru descarcerare, alături de autospeciala S.M.U.R.D. deja existentă.

Până la această dată, la nivelul subunităţii din municipiul Adjud misiunile care necesitau intervenţie specializată pentru descarcerare erau realizate fie de echipajul care încadra autospeciala de lucru cu apă şi spumă ce are inclus un modul pentru descarcerare, fie de echipajul autospecialei de descarcerare Mercedes Vito încadrat la Detaşamentul de Pompieri Focşani. Prin înzestrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea cu o autospecială de capacitate grea şi prim ajutor calificat Mercedes Benz utilizată actualmente de subunitatea din Focşani, în urma relocării tehnicii de intervenţie, Secţia de Pompieri Adjud beneficiază în prezent de o autospecială de descarcerare.

 

smurd 001

smurd 002

smurd 003

smurd 004

 

La solicitarea conducerii Corpului Pompierilor Militari şi ţinând seama de minunile şi faptele sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi-a dat binecuvântarea ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş să fie desemnat patron spiritual al pompierilor români

La solicitarea conducerii Corpului Pompierilor Militari şi ţinând seama de minunile şi faptele sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi-a dat binecuvântarea ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş să fie desemnat patron spiritual al pompierilor români „pentru a aduce spor duhovnicesc şi revărsare a darurilor binefăcătoare şi ocrotitoare ale bunului Dumnezeu peste pompierii români şi lucrarea acestora în folosul binelui obştesc şi românesc”.

El este legat de instituţia pompierilor prin minunile şi faptele sale, între care şi salvarea Timişoarei de la distrugerea prin incendiu, în timpul păstoririi sale ca mitropolit al Banatului. Se spune că, în toamna anului 1653, cetatea Timişoarei a fost supusă unui lung jaf şi distrugeri din partea turcilor care nu au fost mulţumiţi până nu au dat foc oraşului. Partea de apus a Timişoarei a fost cuprinsă de un foc groaznic, ce mistuia casele oamenilor şi ameninţa să se întindă în tot oraşul. În acel moment, episcopul Iosif, deşi bătrân (avea pe atunci peste 80 de ani), nu a fugit ca un fricos, ci a stat ca un viteaz, ieşind în faţa bisericii cu Sfintele Taine în mână şi, rugându-se cu lacrimi, a fost ascultat de Dumnezeu, care a trimis o ploaie puternică ce a stins focul, scăpând astfel oamenii şi aşezarea de acel mare pericol.

Sfântul ierarh Iosif cel Nou s-a născut pe la 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia (Dubrovnicul de astăzi), fiind vlah de origine. Tatăl său era stăpânul unei corăbii care transporta mărfuri pe Mediterana şi Marea Neagră. După moartea acestuia, tânărul Iacob, după numele de botez, viitorul ierarh a fost crescut de mama sa, care i-a aprins dragostea în Dumnezeu. Aşa se explică faptul că la vârsta de 15 ani intră la mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, pe care o părăseşte la 20 de ani pentru a apuca calea Sfântului Munte Athos, unde intră la mănăstirea Pantocrator. Aici s-a călugărit şi a luat numele de Iosif.

În anul 1650, în luna iulie, deşi era în vârstă de 82 de ani, Cuviosul Iosif este hirotonit arhiereu şi instalat Mitropolit al Banatului. Rămâne în scaunul mitropolitan timp de trei ani. În scrierile vremii se menţionează faptul că „pretutindeni pe unde a trecut, neputinţa se vindeca, viaţa se înnoia, credinţa se întărea, nădejdea creştea”.

În 1653, la 85 de ani, s-a retras la Sfânta Mănăstire a Partoşului, nu departe de cetatea Timişoarei, iar trei ani mai târziu s-a stins, fiind îngropat în biserica mănăstirii. Se spune că „în momentul adormirii sale clopotele mânăstirii au început să bată fără a le trage cineva”. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mânăstireşti, în dreptul uşii de intrare. Moaştele sale au fost strămutate, cu mare alai, în Catedrala mitropolitană din Timişoara în anul 1956, la trei secole după moartea sa.

A avut loc bătălia din Dealul Spirii, când ostaşii pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, alături de artilerişti, au ţinut piept coloanei otomane de douăzeci de ori mai numeroasă, venite să înfrângă revoluţia română paşoptistă.

 

Batalia din Dealul Spirii de la Bucuresti - act eroic al pompierilor militari în apararea revolutiei de la 1848 si prima afirmare patriotica a calitatilor morale si de lupta ale ostasilor tinerei armate române moderne, constituita în urma Pacii de la Adrianopole din 1829.

 

Intrarea în Bucuresti a trupelor de invazie a prilejuit unitatilor române prezente în garnizoana - printre care si Compania de Pompieri - unul dintre cele mai înaltatoare momente ale Revolutiei române de la 1848: înclestarea din Dealul Spirii, devenita simbol al luptei pentru libertate si independenta nationala a poporului român.

 

Comandantul Regimentului 2 Infanterie si seful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin în ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domnesti sa deplaseze în ziua urmatoare subunitatile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formata din aproape 6.000 luptatori si comandata de Kerim Pasa, ce urma sa preia cazarma din acea zona.

 

Însa lucrurile au luat cu totul alt curs. Printr-o coincidenta, în aceeasi zi de 13 septembrie, cu putin timp înaintea sosirii trupelor otomane avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influentat moralul si devotamentul ostasilor, vointa de a apara demnitatea nationala.

 

Aceeasi stare de spirit îi caracteriza si pe ostasii Companiei de Pompieri comandati de capitanul Pavel Zaganescu; acestia voiau sa mearga cu totii la cazarma din Dealul Spirii, convinsi de iminenta unui conflict armat cu otomanii. Soldatii lasati pentru paza cazarmii au cerut comandantului lor: "Luati-ne si pe noi, nu ne lasati în cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, în Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri."

 

Înclestarea propriu-zisa s-a declansat ca urmare a unei altercatii între un ofiter al companiei de Pompieri (sublocotenentul Dinca Balsan) si unul otoman; desi împresurati din toate partile de turci, pompierii s-au avântat cu curaj împotriva acestora, alternând focurile de arma cu lupta la baioneta si lovind fara crutare inamicul care, în pofida superioritatii numerice, a fost cuprins de panica. Otomanii au reusit sa puna în pozitie de tragere doua piese de artilerie si au deschis focul asupra pompierilor. Acestia au pornit împotriva tunurilor inamice si dupa o scurta lupta au capturat gurile de foc, pe care le-au întors împotriva dusmanului. Efectele au fost puternice: din rândurile otomanilor au cazut zeci de morti si raniti; numai ca, din cauza lipsei de munitie, în cele din urma tunurile au fost abandonate.

 

Pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Pasa, vazând ca nu poate înfrânge rezistenta garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiter care a propus încetarea focului, garantând în schimb "libera iesire din cazarma" - angajament care mai apoi nu a fost însa respectat de otomani.

 

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj si dibacie în rezolvarea situatiilor de lupta, capacitate de rezistenta si spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârsitoare.